Rodinný dům vychází z tradičního tvarosloví vesnického domu, interiér však vychází z individuálních potřeb a představ stavebníka. Ústředním prvkem domu je zimní zahrada - uzavíratelná krytá lodžie s krbem, provozně propojená s jídelnou a obývacím pokojem, vizuálně komunikuje se vstupem do domu a jeho vnitřním schodištěm. 

Kuchyni s jídelnou je možné uzavřít a oddělit tak od zbytku domu. Všechny tyto obytné místnosti jsou orientovány na JZ do zahrady, v blízkosti stávající třešně. Zachovalý vzrostlý strom je to nejcennější, co může pozemek nabídnout. 
Je nevyčíslitelnou hodnotou a vytváří genius locci. ​​​​​​​
Technický vstup slouží k přímému zásobování domu, propojuje kryté parkovací stání, sklad a spižírnu. Součástí zázemí je i místnost pro domácí práce, která slouží ‘čistým’ činnostem spojeným s chodem rodiny a domácnosti (úklid, šítí, žehlení..). 
Ložnice dětí jsou řešeny racionálně tak, aby posloužily potřebám potomka v průběhu celého jeho života. Pokoje lze případně sloučit v jeden velkorysý pokoj. Doplňkovým a velmi variabilním prostorem je přiléhající galerie, která může sloužit jako herna, pracovna, místo pro příležitostné přespání návštevy, prostor pod střechou poskytuje univerzální úložné prostory.
Hlavní ložnice je řešena jako soukromý prostor rodičů s vlastní koupelnou, šatnou a terasou.Terasa nad parkovacím stáním je součástí nezateplené provětrávané konstrukce, částečně kryté polykarbonátovým zastřešením. V budoucnu je v plánu zakomponování sauny. 
Materiálové provedení:
střecha - pálená taška / polykarbonát
fasáda - bílá vápenocementová omítka
okna - dřevěná
terasa - modřínová prkna
klempířské výrobky - šedý titanzinek 

Bilance ploch:

plocha pozemku:                 1033 m2
zastavěná plocha:                  307 m2
užitná  plocha:                       193  m2
obestavěný prostor:                919 m3

Autor: Kristýna Sirová
Lokace: Vendolí
Rok: 2021
Back to Top